De kampen afgelopen jaar zijn weer fantastisch verlopen.
Wij hebben erg genoten van alle deelnemers, en weer veel geleerd.
We hebben prachtige reacties ontvangen. Het voelt elke keer weer als een kadootje.
We hebben gesloten kids zien openen, kinderen zien veranderen, zien verademen, versteld zien staan, en zien genieten. Maar niet alleen kinderen, tieners, zie je openen en letterlijk wakker worden. Oude bagage kan weg gegooid worden.

Waarom?

Omdat wederom afgelopen jaar is gebleken, dat elke kind of puber gelijk is, met zijn of haar bijzondere talenten en karakter.
Zo gauw je iemand rijkleding aan laat trekken, en met een paard bezig laat gaan, verdwijnt de buitenkant.
Er komen spiegels boven drijven, er wordt anders gecommuniceerd, en je voelt de liefde stromen die van mens tot mens en van mens tot dier en van dier tot mens gaat.
Elk kind of tiener wordt ook opgenomen in de groep, en mag zichzelf zijn.
Ontroerend vinden wij het elke keer weer, om te ervaren dat ook de kinderen die anders zijn dan anderen, zo uit hun schulpje kunnen komen.
Op de morgen voor of na het ontbijt met z"n allen in het bos de dag beginnen met Tai Chi.
Fris en wakker kan iedereen aan de dag beginnen. 
Wil je weten wat we allemaal zouden kunnen doen op een kamp?

Foto Ruiterkamp met 5 paarden en berijdsters bij het water

Zonnestralen en veel bij de paarden zijn.  Bij velen begint het weer te kriebelen, of krijg je heimwee, als je terug denkt aan dat erg leuke kamp van afgelopen zomer.  De doorgewinterde ruiters en amazones weten wat dat betekent en de nieuwelingen hebben er vast al wel eens wat over gehoord: Als je dit jaar besmet bent geraakt met het paardenvirus, is dit je eerste kans het zelf mee te maken. Of wil je het virus wel eens voelen? Dit kan natuurlijk bij ons! We willen je graag leren kennen. Of heb je al eens, ons bijzondere kamp meegemaakt? Dan weet je hoe leuk het kan zijn, maar ook leerzaam. Dus heb je al een keer 5 dagen gereden, gepoetst, gemasseerd, allerlei onbekende dingen ontdekt, gesmuld van Ineke"s kookkunst, (kan ook vegetarisch of een speciaal dieet) gedobberd in het zwembad, gebibberd als je durft in het donkere bos en de allerliefste leiding ontmoet, dan zien we je graag weer terug. Tijdens een kamp krijg je veel les. We doen natuurlijk ook aan, dressuur en springen.

A.s. zomer zullen we ook weer gebruik gaan maken van o.a  Pilates oefeningen en Tai Chi tijdens het paardrijden en  ook zonder paard. Zie het dan als ochtend/avond gymnastiek. Pilates oefeningen en Tai Chi oefeningen zijn erg goed voor een goede houding, zit en een perfecte balans.

Daarnaast doen we allerlei andere dingen met je pony of paard, b.v. longeren vrije stijl, grondwerk, leren masseren, kruiden EHBO, maar ook de gewone leuke dingen. Speciaal voor de jongeren, hoewel de ouderen het ook nog steeds leuk vinden, b.v. een hindernisrace, of spelletjes met je pony en als je goed genoeg rijdt ontbreekt een langere buitenrit natuurlijk niet. Behalve lessen op het paard/pony krijg je les in verzorging van je pony, poetsen, opzadelen en bijvoorbeeld vlechten (als je dat nog niet kunt) etc. Ook krijg je misschien theorie over je pony, b.v. wat hij eet, of wat je moet doen als hij ziek is, of kreupel, en hoe je dat kan zien. Elk kamp wordt aangepast aan de leeftijd en behoefte van de deelnemers.

Net als vorige jaren gaan we tijdens alle kampen ook weer veel andere dingen doen. Wat dacht je van leren masseren, en zonder zadel rijden als je durft. We gebruiken voor de massage de T-team methode maar ook helende massage. Met deze methodes kan je je pony rustig en ontspannen krijgen en alle spieren losser, maar ook krijg je een veel betere band met je pony. Ook kan je je pony beter in haar/zijn vel laten zitten, je kan hulp geven bij pijn, b.v. koliek, en je kan heel goed wonden hiermee behandelen. We kunnen gaan oefenen hoe je jou paard kan voorbereiden op trailer laden. Maar wat het mooie is, je leert dat jou paard een spiegeltje voor jou is, dus heb je er zelf ook nog iets aan. 

Want we doen ook veel aan je intuitieve ontwikkeling.

Tijdens een week bij ons op kamp zijn we n.l. ook bezig met andere oefeningen .Je leert jezelf beter kennen, en je leert hoe je je paard beter kan begrijpen. Een stuk intuitieve ontwikkeling komt dan automatisch op gang. We gebruiken o.a  technieken van de helende reis,  zoals een groepsreis, maar we doen ook wel een korte meditatie . We doen misschien oefeningen om energie te voelen, en ook spelletjes om te begrijpen waarom je sommigen dingen ervaart. Maar ook werken we met technieken van de Rots en Water training. Uiteraard gaan we ook iets doen met kruidengeneeskunde. Je gaat o.a. leren, hoe je zelf een zalfje kan maken! 
Vanzelfsprekend houden we rekening met de wensen van jou maar ook zeker van je ouders. Wil je al dit soort dingen om welke reden dan ook niet meemaken, dan bedenken we voor jou tijdens deze oefeningen wat anders.
We zijn er tenslotte niet de hele dag mee bezig, je kan het zien als een extraatje. Een extraatje die je leert op eigen benen te staan, overtollige bagage los te laten, maar ook, hoe om te gaan met verlies of teleurstellingen. Dankbaar gebruiken we hier veel van de Helende reis methode. 
Je moet ons kamp dan ook zeker niet als zweverig zien, want dat zijn we zeer zeker niet.

Wil je dit dus niet, of je ouders niet, dan horen we het graag. Dan doe je tijdens deze momenten gewoon wat anders..

Voor de kids die bij ons op les zitten is deze week ook een mooie kans om je lievelingspony"s een keer dag en nacht mee te maken. Je kan zien hoe hij "s ochtends en "s avonds gevoerd wordt (en ook zelf meehelpen) en kan hem lekker zien spelen in de wei met alle andere pony"s. Misschien heb je altijd al eens een veulen willen zien racen door de wei, een pony goedemorgen willen zeggen of pony's en paarden zien liggen te genieten van de zon in de wei. Want onze paarden staan dag en nacht in de wei, als ze vrij zijn.

Natuurlijk kunnen we niet de hele dag met de paarden bezig zijn.. Dat zou een beetje zielig zijn. Geen nood! Er zijn genoeg andere dingen te doen als de pony"s lekker genieten van het gras. Er is ruimte en bos genoeg om leuke andere dingen te doen. Regelmatig nemen we een frisse duik in het zwembad en "s avonds als de zon achter de horizon is gezakt. ...is het altijd erg spannend op de manege!!! We doen bosspelen in het donkere bos, als je durft natuurlijk. Heb je al eens een kampvuur meegemaakt, een bonte avond en een disco? En heb je nog geen dromenvanger? Die kan je bij ons ook maken hoor! En na zo"n lange en mooie dag is het gegarandeerd oogjes toe en heerlijk dromen. (In ieder geval voor de leiding). Alhoewel het soms wel erg laat wordt. Hou je van muziek maken? We hebben genoeg Djembee"s staan, om lekker te trommelen.

We passen het programma altijd aan, aan de leeftijd en het niveau van de ruiters en amazones dus het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang je al op les zit. Dus ben je 16 en wil je graag een leuk kamp, dan hoef je niet bang te zijn dat je mee moet doen met de hindernisrace of stoelendans. Alhoewel, sommigen onder ons die al 18 zijn, vinden dit nog steeds leuk. We willen graag weten wat jij het liefst doet tijdens de week. We weten heus wel dat je graag wilt paardrijden (logisch toch?), maar misschien heb je nog leuke herinneringen aan vorige jaren of heb je een nieuw idee dat we moeten weten. Uiteraard delen we de lessen in qua leeftijd en niveau van rijden, maar de groepen zijn wel met kinderen van alle leeftijden en als je een eigen pony/paard hebt, en je zou deze mee willen nemen, dan kan dat in overleg natuurlijk altijd. Wel willen we  graag dat je als het kan meerdere mogelijkheden doorgeeft, dat is voor de groepsindeling altijd makkelijker.

Aangezien wij het belangrijker vinden dat de pony"s en paarden het goed hebben, hebben wij geen " 5 sterren " slaapzalen. Je moet dus gewoon zelf een luchtbed, of matras, kussen en slaapzak meenemen, je slaapt namelijk in een tent, of een blokhut!  Tijdens de koudere maanden is er een verwarmde slaapvoorziening. Van alles is mogelijk. Met het paardegeluid achter je slaap je "s nachts in...... We hebben wel prachtige sanitaire ruimtes sinds het voorjaar 2015, en in geval van nood, kan iedereen onder dak slapen.

Wat we heel belangrijk vinden is dat er gezond gegeten wordt. Elke zomer komt groente in onze tuin tevoorschijn. Lekkere onbespoten groente! Afgelopen jaar was het meeste eten zelfs biologisch. Bijna alleen maar biologisch vlees, en alle groente, pasta rijst etc en zuivel, is zeker biologisch. en brood zonder toevoegingen en E nrs. Natuurlijk maken we ook voor wie dat graag wil, heerlijke vegetarische maaltijden. Maar b.v.een glutenvrij dieet kan ook. En er zijn altijd kinderen die bijna niks lusten, ook daar proberen we iets lekkers voor te maken. Eigenlijk is alles mogelijk!

We ervaren wel eens dat kinderen om welke reden dan ook, moeite hebben met durven vragen om wat eten of drinken tussendoor. Uiteraard is een kraan altijd aanwezig en bekers genoeg te vinden in de kantine, ook staat er altijd ranja klaar in de koelkast. Fruit verdelen we meestal 's middags, (we leggen fruit niet meer neer voor het grijpen, want dan verdwijnen de meeste appels in de mond van de pony) , verder zijn er ook koekjes of biologische rijstwafels of muesli repen voor tussendoor. Maar wil je eerder wat, vraag het gerust, want de lunch of avondeten kan maar zo even een half uurtje uitlopen doordat we soms wat meer tijd kwijt zijn aan het programma en de begeleiding dat er hierdoor tijd opgeslokt wordt, en onze leiding gaat meestal zo op in het geheel dat de tijd nog wel eens vergeten wordt. Tenslotte is het ook geen school bij ons, en geniet de leiding net zo van het kamp als de deelnemers. Ondertussen vinden alle kinderen het heerlijk..... Even een week niks te hoeven volgens regels en voorwaarden. Ook checken we niet of elke dag schone kleding aan getrokken wordt. We verwachten dat de kinderen dat zelf kunnen, en als ze het niet willen dan vinden wij dat helemaal oke. Gewoon even jezelf mogen zijn..

De jongere kids gaan wel wat eerder slapen dan de ouderen, en uiteraard, worden de jongeren begeleid met het naar bed gaan. Denk dan aan tandjes poetsen etc, maar ook voorlezen en even instoppen. Een knuffel van een lieve begeleidster is ook aanwezig als daar behoefte aan is..

Onze ervaring met heimwee is er natuurlijk ook, elke week zijn er kinderen die er wel last van hebben. Wij vragen de ouders om van te voren zeker niet  te zeggen,; "Als het niet lukt, dan halen we je wel op", Want dan willen ze maandagmiddag al naar huis. En dat is niet de bedoeling uiteraard. We doen er alles aan op dat moment om het zo snel mogelijk weer tot rust te krijgen. Maar als het echt niet lukt, bellen we altijd de ouders op om te overleggen. Zelf bellen met je kind of langs komen is vaak niet handig. Andere kinderen kunnen daar weer last van krijgen. Heimwee is nl heel besmettelijk. We hadden afgelopen jaar weinig kids met heimwee, maar het kan ook anders zijn.

Verder is zoals eerder genoemd iedereen welkom. We krijgen ook kinderen waarvan gezegd wordt dat ze een bijzonderheid/beperking hebben. Over het algemeen ervaren we  dat deze kinderen bij ons zichzelf helemaal welkom voelen en gewoon zijn, zoals de rest is. Heeft iemand extra aandacht nodig of zorg, dan moet dat eerst overlegd worden. Bij ons kan veel, maar wij zijn offiecieel geen kamp voor kinderen met een beperking, verwacht dan ook niet 1 op 1 begeleding of allemaal pedagogisch opgeleide mensen. Alhoewel, ondertussen hebben we steeds meer leiding die een opleiding doet, of werkt op dit vakgebied.

De kosten zijn: 250 euro voor een 3 daagse, en 350 euro per week, (dit is met of zonder eigen pony, geef dit duidelijk aan bij suggestie op het inschrijfformulier). Kom je twee weken dan is het in overleg mogelijk om het weekend over te blijven, hiervoor rekenen we wel 50 euro extra. Maar je moet je dan wel  zelf kunnen vermaken.Wil je meer weten, dan kan je altijd even bellen naar ons en vragen naar Ineke. Als je mee wilt doen dan kan je inschrijven via het inschrijfformulier te vinden onder het kopje ruiterkampen/trainingsweken.

klik hier

Manege Gerner
Wagteveldweg 3a
7722 SG Dalfsen
telnr. 06-12125734

rek nr. NL 59 RABO 0383829836

 

Alle weken zijn wel onder voorbehoud, maar we gaan er vanuit dat alle weken evenals vorige jaren vol gepland zijn. Afgelopen jaar waren een aantal weken erg snel volgeboekt, dus let op, wil je opgeven wacht niet te lang...          
   
Je kunt je online opgeven.

Download ook de ruiterkampvoorwaarden

Wetenswaardigheiden voor het zomer ruiterkamp

Je bent welkom maandagochtend om 9.00 uur en je mag opgehaald worden vrijdags om 17.00 uur. Als het echt niet mogelijk is om maandags gebracht te worden is het mogelijk na overleg om op zondagavond vanaf 20 uur aan te komen, we berekenen hier wel 25 euro extra voor.

Wat moet je allemaal meenemen op kamp:

 • Luchtbed o.i.d. liefst niet te breed 
 • Slaapzak
 • Kussen
 • Rijkleding + cap en laarzen of evt jodphurs met chaps
 • Zwemkleding ( niet nodig in de winter)
 • Gewone kleding
 • Regenjas
 • Schoenen (ook schoenen waarmee je door het bos kan lopen) en  slippers
 • Zaklantaarn
 • Toiletspullen
 • Handdoeken
 • En vooral een goed humeur
 • En wat jezelf mee wil nemen natuurlijk
 • Zorg er voor dat zoveel mogelijk van naam voorzien is, zeker de rijkleding.   

Gebruik je medicijnen? Vergeet ook deze niet en voorzie ze duidelijk van naam, lever ze bij aankomst in bij de leiding, zodat het veilig opgeruimd kan worden.

 Zakgeld hoeft niet meegenomen te worden, want je kunt niets kopen, en we hebben genoeg lekkers in huis.

We weten dat er tegenwoordig nog maar weinig mensen zijn zonder mobiele telefoon, maar je mag het thuis laten. Als je echt wil/moet bellen dan hebben wij een telefoon. Als je je mobieltje wel meeneemt, verzamelen we ze in de kantine. Niet omdat je van ons niet mag bellen, maar omdat we graag willen weten wat er speelt. En dan weten we ook zeker dat er geen mobieltjes zoekraken of stuk gaan. Uiteraard zijn er genoeg momenten om even naar huis te bellen. Je kan het natuurlijk ook bij ons opladen.