U gaat paardrijden en gelijk heeft u! Het is een fijne en boeiende sport, die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt bedreven.

Onze manege vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben wij voor u een aantal belangrijke adviezen over uitrusting, lessen en regels op een rijtje gezet. Volgt u deze adviezen op, zodat u hopelijk ongevallen kunt voorkomen en meer kunt genieten van de paardensport!

Veiligheidshelm

Wanneer er één preventieve maatregel van belang is, dan is het wel het dragen van een veiligheidshelm. In de paardensport ontstaan bijna 75.000 letsels per jaar. Ongeveer 9.000 slachtoffers moeten zich jaarlijks laten behandelen op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis als gevolg van een ongeval in de paardensport. In meer dan de helft van de gevallen is het ongeval te wijten aan een val van het paard. Ruim 350 ruiters lopen hersenletsel op.

Draag daarom altijd een veiligheidshelm met de CE-markering en het EN 1384-teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van veiligheidssluiting.

Wij verkopen sinds kort zelf caps en overige ruitersportartikelen. Vraag gerust voor meer info.

Wij doen er alles aan om zo veilig mogelijk te kunnen paardrijden. We hebben betrouwbare pony"s en paarden en kijken altijd naar het niveau van de ruiter en kwaliteiten, karakter en gedrag van de pony of het paard. 
We hebben goed harnachement met veiligheidsbeugels, gediplomeerde instructie, ruim toezicht, en een veilige rustige omgeving. Uiteraard kunnen we niet altijd alles voorkomen, het blijven ten slotte dieren. Maar we kunnen gelukkig wel zeggen dat tijdens onze lessen er nagenoeg nooit een calamiteit is.

Rijkleding

Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten. Door onze veiligheidsbeugels is dit helemaal niet meer mogelijk. TIjdens de winterperiode zijn er thermolaarzen te koop, wij raden deze wel af tijdens het rijden, want de zool is erg dik en breed.

Draag daarom altijd:

  • (rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of Jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm;
  • kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid. Draag te paard een echte rijbroek of een Jodhpur. Bedenk bij de aanschaf van een echte rijbroek dat voor wedstrijden een bepaalde kleur verplicht is.

Paardrijlessen

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. U moet goed weten hoe u met hem om moet gaan, wilt u de kans op ongevallen zoveel mogelijk beperken. En hoe u met een paard omgaat leert u, naast gewoon paardrijden, tijdens de lessen. Goede instructeurs zijn een voorwaarde voor verantwoorde lessen.

Regels

Op iedere manege gelden regels. Onze algemene regels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buiten rijden kunt u lezen op de diverse posters in de binnenbak. De huisregels staan ook op onze site vermeld, evenals de lesovereenkomst.
Een hele belangrijke regel, vinden wij, dat iedereen respect heeft voor de medemens en de dieren.

Meld gezondheidsklachten

Wanneer u kampt met bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat ons personeel/onze instructeurs hiervan op de hoogte zijn. In geval van nood weten zij hoe te handelen.

Hebt u nog vragen, stel ze gerust

Met sportieve groet,
Ineke Marsman